Adrian BEJAN, profesor la Duke University: Românii nu mai sunt prizonieri în țara lor. Libertatea este direcția spre PERFORMANȚĂ și succes

Adrian BEJAN, profesor la Duke University: Românii nu mai sunt prizonieri în țara lor. Libertatea este direcția spre PERFORMANȚĂ și succes
Publicat: 13/10/2024, 13:00
Actualizat: 13/10/2024, 13:05

Într-un interviu exclusiv oferit publicației Gândul, profesorul Adrian Bejan, un nume de referință în ingineria termodinamică și autorul Legii constructale, a discutat despre legătura dintre fizică și politică. Bejan a explicat cum teoriile științifice pot influența înțelegerea și evoluția sistemelor politice.

Adrian Bejan a subliniat în mod particular rolul Legii constructale în explicarea evoluției sistemelor politice și a proceselor democratice.

Cine este Adrian Bejan

La vârsta de 20 de ani, Bejan, născut la Galați, s-a stabilit în Statele Unite. Și-a luat toate titlurile academice la MIT (Institutul Tehnologic din Cambridge), master în 1972 și doctoratul, trei ani mai târziu.

A primit titlul Doctor Honoris Causa din partea a 18 universități, a publicat peste 30 de cărți și mai mult de 600 de opere științifice.

Membru de onoare al Academiei Române, Adrian Bejan este profesor în cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică și Știința Materialelor la Universitatea Duke, din Carolina de Nord, Statele Unite, din anul 1984.

Printre numeroasele distincții pe care le-a primit de-a lungul carierei, se numără și Medalia „Benjamin Franklin”, una dintre cele mai prestigioase recunoașteri acordate de Institutul Franklin din Statele Unite, pe care a primit-o în anul 2018.

În trecut, această distincție a fost acordată unor personalități marcante, precum: Albert Einstein, Nikola Tesla, Marie Curie, Stephen Hawking și Bill Gates.

Din anul 1989, Adrian Bejan poartă titulatura de „Profesor distins” (J.A. Jones Distinguished Professor).

Legea constructală și colapsul regimurilor totalitare

Academicianul Bejan a explicat faptul că Legea constructală guvernează orice sistem în mișcare, fie el biologic, social sau politic.

Tendința oricărui sistem în mișcare este să se formeze și să se modifice pentru a avea acces mai mare la ceea ce curge, a afirmat profesorul.

În discuția despre aplicarea legii sale asupra evoluției regimurilor politice, Adrian Bejan a menționat că dictaturile sunt condamnate la dispariție, deoarece împiedică accesul natural la libertate și resurse.

Democrația este redescoperită de fiecare dată, iar regimurile totalitare sunt destinate să fie omorâte. Dictatorul trăiește cu frica în sân, a adăugat laureatul medialiei Benjamin Franklin.

Adrian Bejan a sugerat că liderii autoritari, precum Ceaușescu sau regimurile din Coreea de Nord și Cuba, sunt exemple de sisteme rigide, care contravin legii naturale a evoluției și care, prin urmare, nu pot dura.

România și libertatea de mișcare – un viitor optimist

Referindu-se la România, profesorul Bejan a evidențiat rolul libertății și al deschiderii globale în progresul național. Viitorul României este, în opinia acestuia, unul luminos, atâta timp cât principiile democrației și ale libertății sunt respectate.

Românii nu mai sunt prizonieri în țara lor. S-au răspândit în lume și au succes. Se exprimă! Viitorul României este deja o poveste de succes care va continua atât timp cât este un rege, o regină. NATO e deja un design care asigură acest lucru.

Important este ca românul să se exprime natural, ceea ce înseamnă pentru libertate, nu pentru satrapie, a adăugat academicianul Adrian Bejan, subliniind că diaspora română din Statele Unite este o dovadă a potențialului național.

Politica, un fenomen „viu”

Adrian Bejan a argumentat că atât infrastructura orașelor, cât și sistemele politice urmează aceleași legi naturale.

În mod similar cu arterele unui organism viu, structurile politice și sociale se dezvoltă pentru a optimiza fluxul de resurse și de idei.

Tot ceea ce se mișcă tinde să creeze structuri care permit un acces mai ușor. Toate aceste desene exprimă o singură tendință: tendința de a avea acces la ceea ce curge, ori ceea ce se mișcă, de exemplu infrastructura din oraș, ori din antichitate, străzile, baricadele, deci lucruri care au dus la fenomenul de oraș, de viață citadină. Toate aceste structuri sunt de fapt vii, nu moarte, pentru că prin ele se mișcă lumea, a explicat savantul.

În finalul interviului, profesorul Adrian Bejan a ținut să sublinieze o perspectivă inovatoare asupra intersecției dintre fizică și politică.

Utilizând Legea constructală, academicianul arată că evoluția sistemelor politice urmează o traiectorie naturală, similară cu cea a structurilor naturale, orientată către eficiență și libertate.

Libertatea este direcția spre performanță și succes. Vorbesc de afluență, de bogăție, de emancipare, de mișcarea oamenilor pe pământ.

CITEȘTE ȘI:

Dumitru Prunariu serbează „nunta de aur”/ Gândul îi urează „la mulți ani” singurului român care a ajuns în spațiu

Igor Bergler, cel mai vândut autor român din ultimii 30 de ani, petiție împotriva panotajului cărții lui Nicolae Ciucă: „Moș Teacă de rit nou”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Artistul a avut tot mai multe probleme...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România:...
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era...
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar...
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A murit Gabriel Cotabiță! Celebrul artist avea 69 de ani
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Putem preveni ridurile dacă injectăm botox de la 20 de ani?